In 2040 trekken onze centrumgebieden in de dorpen meer recreanten dan nu. Dat is goed voor de lokale economie. Doordat de centrumgebieden levendiger zijn is er meer te doen. We zijn er dan ook vaker te vinden. Net zoals bezoekers uit de regio. Recreatie en toerisme in de dorpen wordt daarom belangrijker voor de economie.

In de bos- en natuurgebieden zijn er in 2040 meer recreanten dan nu. Er is er meer onderscheid tussen drukke en stille delen dan nu omdat we bezoekersstromen begeleiden en voorzieningen slim inrichten De omgeving van Soest is uniek. Die unieke omgeving trekt veel bezoekers, vooral uit de regio. In 2040 zijn er in de polder meer recreanten dan nu en is er ook veel meer te doen.

Er is minder gemotoriseerd verkeer in 2040 in de buurt van de bossen dan nu. Dat is beter voor de natuur. Een groter deel van het verkeer wordt tegengehouden aan de randen van de bossen. Dat gebeurt met bijvoorbeeld routebordjes of parkeerplekken.

We maken een aantrekkelijke recreatieve route langs groene en cultuurhistorische plekken zoals de Wegh der Weegen, het Officierscasino, de Marechausseekazerne, de Vliegbasis, Landgoederen De Oude Tempel, de Paltz en HazArt, de Zuidelijke Eng en het Paleis Soestdijk. Deze route voegt daardoor iets toe voor het toerisme in Soest en Soesterberg.