Circulaire gemeente Soest

Circulaire gemeente Soest

Als Nederland willen we in 2050 een circulaire economie hebben, dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk willen hergebruiken. Op sommige onderwerpen, zoals energie en afval, is er volop actie. Maar veel verder komt het niet.

 

 

Deel

Reacties

 • De gemeente moet zich niet bemoeien met de economische aanpak van agrariërs door gronden beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld de Herenboeren.Zij willen 20 ha grond om 200 leden met maximaal 5 gezinsleden van voedsel te voorzien.Er zijn veel teveel mensen op de aarde om al die mensen op de manier zoals de Herenboeren willen van voedsel te voorzien.Voor Soest alleen al heb je dan voor de voedsel voorziening 900 ha grond nodig. Vruchtbare grond met in feite minimale opbrengst.Als je dan ook nog zonneweiden wil dan hou je nauwelijks gronden over voor woningbouw, recreatie e.d. Die ruimte heb je trouwens voornamelijk in de polder en de politiek zit nu al in spagaat omdat er mogelijk één boerderij moet komen aan de Peter van den Breemerweg.Leg het initiatief bij de agrariërs. Als zij het economisch zien zitten komt het echt wel.De gemeente moet niet op de stoel van de agrariër gaan zitten hoe sympathiek het idee ook is.
  23-11-2020 18:57:57
 • Lastig kiezen tussen opties die allemaal bijdragen aan een circulaire economie. Een circulaire economie betekent m.i. niet of, of, of maar en, en, en. Alles wat bijdraagt aan een circulaire economie zou de gemeente moeten steunen en vooral niet in de weg zitten.
  21-11-2020 15:13:19
 • Je hoeft niet per se meteen te sturen op volledig circulair maar kan ook kijken of je onderdelen van nieuwbouw circulair kan maken. Begin niet te groot maar start met pilots om ervaring op te doen, bijv met houtbouw, maar ook met het kopen van materiaal op zogeheten bouw-marktplaatsen.
  11-11-2020 19:42:57
 • Opties 1t/m4 spreken me allemaal aan, waarom kiezen?Wat ik nog mis is een 0meting: hoeveel materiaal gebruiken we nu als gemeente? Welk deel daarvan is primair/secundair? Waar zit de grootste impact? Bijvoorbeeld op co2 en op biodiversiteit?En de gemeente moet ook vooral inzetten op duurzaam inkopen. Genoeg voorbeelden bij gemeente Utrecht en Amersfoort.
  11-11-2020 11:54:13
 • Opgeslagen CO2 verdwijnt niet als je in hout bouwt. Een oude, uitgegroeide boom haalt geen CO2 meer uit de lucht. Selectieve verjonging van bossen en bouwen in hout betekent dat je twee vliegen in één klap op slaat.
  9-11-2020 11:02:58
 • Op alle fronten tegelijk inzetten op een circulaire economie, dus op punt 1/4 en misschien nog wel meer. Stel een locatie beschikbaar voor de Herenboeren. Als bomen echt gekapt moeten worden omdat ze ziek zijn, kijk dan of je via de bomenmakelaar een volwassen exemplaar kunt terug zetten. En misschien gelijk wel een eetbaar exemplaar, zoals Goran voorstelt. Leg boomgaardjes aan in gemeenschappelijke tuinen en openbare parkjes. Plant bessen als heggen, en natuurlijk is nieuwbouw circulair.
  6-11-2020 16:57:18
 • We hebben meer lokale en ecologische productie nodig van fruit, noten en groente. En ik vind dat we de mens terug moeten stoppen in ons nutrientenkringloop: stimuleer composttoiletten en lokaal gebruik van lokaal gecomposteerd me(n)st. Gifvrij Soest in 2025? Waarom niet?
  5-11-2020 19:27:13
 • Ik vind dat meerdere opties van deze peiling mij aan spreken.Optie 2 3 en 4.Zorg als gemeente dan je een ecoloog in dienst hebt die kijkt wat hier voor mogelijkheden liggen.
  4-11-2020 16:01:30
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
soest
2208