De toekomst van detailhandel in Soest

De toekomst van detailhandel in Soest

Soest is van oudsher een lintdorp. Dit heeft ook gevolgen voor de detailhandel. Grootste centra zijn de winkels in de Van Weedestraat en winkelconcentratie Soest-Zuid. Door de crisis van 10 jaar geleden met daarbij de ontwikkeling van internet, is het winkellandschap blijvend veranderd. Er is sprake van structurele leegstand. 

Een vaak gehoorde oplossing is het concentreren van het winkelaanbod. Dit betekent ondernemers verplaatsen. Maar wat gebeurt er dan met de leegkomende winkels? Moeten die dan ingevuld worden met starters? Of moet de gemeente hier een woon- of kantoorbestemming aan geven? En heeft dit dan kans van slagen? De eigenaar van het pand moet immers ook mee willen en kunnen werken. 

 

 

Deel

Reacties

 • Om de bestaande winkelcentra aantrekkelijk te houden zullen er rond deze centra een grotere concentratie van woningen moeten zijn en moet er goede parkeergelegenheid zijn.Zoals ik al vaker heb aangegeven zal er rond de Stadhouderslaan en/ of Nassaulaan vooral woningen voor ouderen moeten worden gebouwd.Een winkelcentrum aan de rand zoals de van Weedestraat kan eigenlijk niet.Het woord zegt het al, centrum moet centraal liggen en niet aan de rand. Dus aan de open kant appartementen bijbouwen vooral voor ouderen. Voor Soestduinen zie ik mogelijkheden door de sporthal te verplaatsen en het benzinestation op te kopen en daar twee appartementscomplexen neer te zetten.
  23-11-2020 19:09:05
 • Ik sluit me aan bij de mening van Mieke. Concentreren op bv 4 locaties in Soest maakt die centra levendiger. Ook als je rekening houdt met het belang van kleine buurtwinkels zijn er veel winkels die zonder probleem naar de centra verplaatst kunnen worden.
  11-11-2020 11:09:41
 • Aanvulling: misschien kan bij concentreren van het winkelaanbod in ene gebied, het andere gebied een meer aantrekkelijk (lokale) weekmarkt krijgen met een leuker aanbod; meer groente & fruit (ook biologisch), minder kleding, Meer bloemen, ambachtelijke waren, stoffen etc. Als voorbeeld zou de markt van Bussum kunnen dienen. Je waant je er op een Provençaalse markt. Deze markt wordt zeer goed bezocht. De kwaliteit van het aanbod van kleding is daar ook veel beter. De markt op een plein is ook gezelliger dan langs de weg.
  6-11-2020 17:13:57
 • Zoals David schets, heeft het concentreren van winkels voordelen. Ook wat betreft autobewegingen. Leg bij zo'n gebied een parkeerplaats aan de rand aan (zoals AH van Weedestraat), maak de rest van het gebied autoluw en aantrekkelijk als ontmoetingsplaats, met meer groen, pleintjes met terrassen en bankjes. Strenge welstandsregels voor de gevelreclame maakt het gebied aantrekkelijker (kijk eens naar een gemiddeld Engels stadje). Als we Soestdijk of Soest-zuid opgeven als winkelgebied, kunnen daar starterswoningen en seniorenwoningen komen. Aan de andere kant: voor mensen die minder mobiel zijn (bijvoorbeeld ouderen) zijn winkels in de eigen buurt belangrijk. Kleine buurtwinkelcentra hebben ook hun waarde. Als Soest vergrijst, moeten we deze groep niet vergeten. Als winkels dichtbij zijn, zijn ze ook beter te voet of met de fiets te bereiken. Zo dringen we het autoverkeer terug. Of met betaald parkeren bij de winkels.
  6-11-2020 17:07:12
 • Er moet gekozen worden. Niet kiezen heeft straks twee gebieden tot gevolg die deels leegstaan en beide onaantrekkelijk worden. Het herbestemmen van een van de gebieden kan ook juist kansen bieden voor cultuur/woningbouw/wat-soest-nodig-heeft.Voor startende ondernemers is meer nodig dan 'minder hoge huren'. Als de gemeente dit wil, dan moet dat onderdeel zijn van de totale strategie van Soest en dan kan het van toegevoegde waarde zijn om daarom de twee gebieden te behouden. En jezelf in je toekomst van twee winkelgebieden afhankelijk maken van startende ondernemers lijkt mij geen verstandig beleid...Kortom, kiezen, door de pijn heen en kijken welke kansen die ruimte bied voor wat Soest en Soesters willen of nodig hebben.
  4-11-2020 19:22:03
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
soest
2208