Meer ruimte voor natuur

Meer ruimte voor natuur

Soest is een groene gemeente met veel bomen, plantsoenen en grasvelden, ook in de dorpskernen. Dat groen heeft veel verschillende functies. Een daarvan is dat groen bijdraagt aan de gevarieerdheid en ontwikkeling van de natuur. Maar er zijn ook bedreigingen voor de natuur, zoals de veranderingen in het klimaat en de toenemende behoefte aan woningen. Moeten we de groene ruimte in de dorpskernen juist niet beschermen en uitbreiden en zorgen dat de natuur zich daar goed kan ontwikkelen?

 

 

Deel

Reacties

 • Meer groen langs doorgaande wegen en rondom woonwijken. Rondom Bedrijventerreinen vergroenen, zoals bomen, struiken, lintpark.
  25-11-2020 13:27:32
 • Steun Natuurmonumenten in haar plan voor behoud van het Soesterveen.
  24-11-2020 11:25:22
 • Laat de natuur de natuur en stop met de mogelijke plannen voor uitbreiding van o.a. Soesterveen. Dit is een uniek stukje Nederland.
  23-11-2020 21:05:35
 • Geheel eens met Petra en Goran. Ik zou graag zien dat de gemeente het goede voorbeeld geeft door bijvoorbeeld: de eigen gebouwen geheel klimaatneutraal te maken, en te voorzien van - liefst eetbare! - gevelbegroeiing, en de directe omgeving van de gebouwen ook zoveel mogelijk vergroent, bij voorkeur rijk aan biodiversiteit en eetbaarheid. Dat is 1. Verder kan er zo veel! Eetbare hagen, struiken en bomen (en dan oogstfeesten, onderhoudsdagen en plantdagen organiseren in straten, buurten en wijken), workshops geven op het gebied van eetbaarheid (wie weet dat je lindeblad kunt eten, en dat de jonge scheuten van het verguisde japanse duizendknoop heerlijk smaken?) vermeerderen, enten, onderhoud enzovoorts, en dat alle burgers ook voor hun eigen tuinen en gezamenlijke perkjes of parkjes tussen/achter hun huizen fruit- en notenbomen kunnen krijgen. Dat is 2 - eten uit eigen tuin en buurt geeft verbinding, trots en maakt vrolijk! En dan natuurlijk de inzet op biodiversiteit. Hoe trek je welke vogels aan, welke nestelmogelijkheden kunnen we met elkaar maken door anders te bouwen of op bepaalde plekken nestkasten te plaatsen? Hoe zit dat met bijen en andere insecten (wie weet dat brandnetels bijvoorbeeld enorm belangrijk zijn voor bepaalde vlinders, en dat de paardenbloem een grote bijdrage levert aan voeding voor bijen, alsmede de hedera, die nu (half november!) nog bloeit en met zijn nectar de wilde bijen net even dat extra duwtje geeft om de winter door te komen, en vervolgens de merels helpt om de kou te overleven door zijn gulle trossen bessen?) Wat heeft een egel of eekhoorn nodig om voeding en schuilplek te vinden? En hoe belangrijk is het niet om niet alles 'te netjes' te maken, want juist een berg bladeren of een hoopje takken of stenen biedt een schuilplaats aan insecten en vele andere dieren. Dat is 3 en zo kan ik nog wel even doorgaan...
  19-11-2020 14:44:17
 • Ik zie graag meer fruit- en notenbomen, en minder gifmais. Ik zie graag een Gifvrije Gemeente 2025 (waar landbouwpesticiden, roundup en mesurol tot het verleden hoort). Ik zie graag meer fruit en groenteteelt in de gemeente. Biologisch.
  5-11-2020 19:16:07
 • Ik zou graag zien dat er alleen nog maar bomen worden gekapt als ze ziek zijn. Bomen en groen zijn zeer belangrijk voor de zuurstofvoorziening.
  5-11-2020 10:59:09
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
soest
2208