Omgaan met perioden van droogte

Omgaan met perioden van droogte

De zomers worden steeds warmer en droger. Het groen in en rondom het dorp heeft het zwaar te verduren, we moeten daarom zuiniger met water omspringen.

 

 

Deel

Reacties

  • Deze verantwoording ligt bij de gemeente / overheid.Zorg dat je water meer en langer opslaat. Dit hangt samen met wateroverlast. Kwestie van beleid , planning en uitvoer.
    25-11-2020 13:10:05
  • Hitte en droogte gaat alleen maar meer voorkomen. Om de gevolgen hiervan inzichtelijk te maken moet de gemeente/provincie schade als gevolg van hitte en droogte ook als zodanig administreren. Valt er een boom om vanwege de droogte dan moet de brandweer daar niet op afgestuurd worden met de melding stormschade, maar met een melding droogteschade. Gemeente moet ook goed overleggen met het waterschap over het peil van ons grondwater; samen ervoor zorgen dat het grondwaterpeil niet te laag wordt om de funderingen van huizen ea gebouwen te beschermen tegen verzakking. Hoe ik water kan besparen in droge periodes hoor ik al van het waterleidingbedrijf; haak hier als gemeente bij aan. Primair verwacht ik van de gemeente dat ze het openbare terrein zo inricht dat hitte en droogte iig niet bevorderd wordt en dat ze blijft omkijken naar bomen die het moeilijk hebben. Jonge aanplant kan je helpen met het plaatsen van waterzakken bijvoorbeeld. Richt je aandacht ook vooral op het voorkomen van bos- en bermbranden; ontmoedig open vuur.
    21-11-2020 17:45:08
  • Regenwater opvangen, veel minder douchen (wat een misvatting dat dit elke dag zou moeten) en als ik douche, het water opvangen en hergebruiken; een composttoilet gebruiken; in de keuken ook zoveel mogelijk water hergebruiken of opvangen en in de tuin/voor de planten gebruiken; de bodem in mijn tuin altijd bedekt houden, hetzij met mulch hetzij met bodembedekkende planten; sowieso zo weinig mogelijk steen in mijn tuin, maar liever houtsnippers en zoveel mogelijk groen; groen tegen de gevels; alles om hitte op te vangen en te verminderen. Alles ook hier weer in samenhang (zie mijn reacties bij 'teveel water' en bij 'biodiversiteit en gemeentelijk groen' bijvoorbeeld), ook droogte en de gevolgen daarvan staan niet op zichzelf maar zijn een direct gevolg van hoe wij met de aarde (en vooral met onze landbouw) omgaan. Dat kan (en moet) anders.
    19-11-2020 14:50:06
U moet registreren/ingelogd zijn om te reageren
soest
2208